Festivalul Filmului European – o platformă de dialog şi o modalitate de a ne afirma apartenenţa la Europa

Festivalul Filmului European ne aduce din nou mai aproape de Europa. Alături de iubitori ai filmului, am luat parte la Gala de lansare, care a avut loc la Teatrul Național „I.L. Caragiale“, în prezența a numeroase personalități ale vieții culturale românești, înalți funcționari europeni, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, institutelor și centrelor culturale străine din Capitală, cinefili de toate vârstele și jurnaliști.

Cea de-a 23-a ediție a FFE a debutat cu teatru, oferind un moment-surpriză susținut de actorii Ion Caramitru și Horațiu Mălăele, care au fost aplaudați îndelung de cei peste 600 de spectatori la finalul recitalului care a inclus fragmente din operele poeților Mihai Eminescu, Nichita Stănescu și Emil Brumaru.

Un moment important al serii a fost decernarea a două Premii de Excelență actorilor Dorina Lazăr și Horațiu Mălăele care au excelat nu doar în filme, ci și pe scena teatrului.

Cu bucurie i-am înmânat lui Horațiu Mălăele premiul de excelență, un premiu care să încununeze emoția pe care el a transmis-o de-a lungul carierei. 

Filmul de gală, alegoria italiană “Lazzaro felice, un inventar al maladiilor timpurilor noastre, i-a purtat pe cei prezenți în sală într-o călătorie a binelui. Filmul a fost distins în 2018 cu Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film de la Cannes, iar pentru noi a fost o plăcere să îl urmărim într-o seară atât de specială.

Spectatorul de film de calitate și spectatorul de teatru au multe trăsături comune, iar filmul european îi poate satisface pe amândoi, deopotrivă. Ne-am bucurat că am avut prilejul să deschidem scena atât pentru film cât și pentru teatru. Un Festival înnoit, cu aceeași reverență față de valorile europene care l-a consacrat, dar cu sensibilități noi și perspective originale.

Festivalul Filmului European este şi o platformă de dialog şi o modalitate de a ne afirma apartenenţa la Europa.

Evenimentele speciale ale ediției 23.FFE, precum și întregul program al proiecțiilor pot fi regăsite pe www.ffe.ro.

Ediția din București are loc între 11 și 23 iunie 2019, în următoarele săli: Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Centrul Ceh, Goethe-Institut // Pavilion 32, Institutul Balassi, Institutul Cervantes și Spațiul Public European. De asemenea, Festivalul se desfășoară la Chișinău (Cinematograful Odeon, 21-23.06), Râmnicu Vâlcea (Cinema Geo Saizescu, 21-23.06), Tîrgu-Mureș (Cinematograful Arta, 21-23.06) și Sibiu (Centrul Cultural Ion Besoiu, 28-30.06).

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: