Ne-am bucurat să fim, pe 17 octombrie 2018, gazdele evenimentului „Alexa Visarion 70”, un eveniment special organizat în onoarea regizorului și profesorului Alexa Visarion, cu ocazia aniversării de către acesta a vârstei de 70 de ani. Alexa Visarion și-a lansat cu acest prilej volumul de eseuri Împotriva uitării, publicat de Editura Ideea Europeană în parteneriat cu Institutul Cultural Român, după care a fost proiectat filmul-portret Magia Teatrului și a Filmului (TVR), regizat de Liliana Chițescu, un documentar care a obținut în anul 2014 Premiul Special al Uniunii Cineaștilor „Adina Darian”. M-am alăturat cu mare plăcere celor care au răspuns invitației noastre de a evoca personalitatea cunoscutului cineast: scriitoarea Aura Christi, criticul și istoricul de film Bujor T. Rîpeanu, academicianul Alexandru Boboc, profesorul Vasile Morar, filmologul Elena Dulgheru și, prin intermediul unei înregistrări video, actorul Mircea Diaconu.
Se vorbește tot mai mult, de la o vreme, despre identitate – identitate europeană, identitate națională, feluritele identități legate de spațiu, credințe, valori. Memoria este o componentă inseparabilă, esențială a oricărei identități durabile. Aș spună că o identitate e cu atât mai solidă cu cât memoria care i se asociază e mai vie.
Cartea pe care am lansat-o, semnată de marele artist Alexa Visarion și editată de Institutul Cultural Român împreună cu Fundația Ideea Europeană, este un astfel de act de memorie vie. Îi populează paginile, deopotrivă, giganți din canonul dramatic european și monștri sacri ai scenei românești. Un motor al unei memorii vii este admirația, iar autorul demonstrează mereu acea capacitate de a admira proprie adevăraților creatori, o capacitate izvorâtă din înțelegere și afinitate.
Alexa Visarion își invocă adesea, în interviuri și intervenții publice, statutul de perpetuu căutător, de împătimit al interogației. Îndrăznesc să presupun că între aceste coperte, în aceste evocări, se află câte ceva dintre cele pe care poate spune că le-a găsit, un număr de răspunsuri certe. Un portret pe care nu-l aflăm în sumar, dar care se conturează cumva, implicit, printre rânduri, este cel al portretistului însuși, la rândul său o admirabilă personalitate a artelor scenei și ecranului.
Este greu să extragi, dintr-o biografie atât de bogată precum cea a lui Alexa Visarion, doar câteva exemple care să dea măsura staturii sale ca om de teatru, cineast, formator. Cineva spunea la un moment dat, cu temei, că „o asemenea viaţă e aproape o operă de artă”. A fost o mare bucurie să marcăm, la Institutul Cultural Român, un număr rotund de ani al acestei vieți remarcabile. De asemenea a fost o mare bucurie să urmărim pelicula care i-a fost dedicată de Liliana Chițescu, Magia Teatrului şi a Filmului, dar și să ascultăm cuvintele adresate lui Alexa Visarion de profesorul universitar Vasile Morar și academicianul Alexandru Boboc, Elena Dulgheru și Bujor T. Rîpeanu, specialiști în film, actorul Mircea Diaconu și scriitoarea Aura Christi.