S-ar putea ca, în ultima vreme, noțiunea de „maraton cultural” să fi fost folosită prea des, cu prea multe ocazii, și, ca orice concept utilizat extensiv, să-și fi pierdut semnificația. Însă, în septembrie 2018, la Lisabona, s-a derulat un maraton cultural în sensul cel mai propriu al cuvântului.
Am fost prezentă în capitala Portugaliei pentru deschiderea expoziției artistului Horea Paștină, și, cu toate că evenimentele românești au fost organizate de ICR și Ambasada noastră la Lisabona, parcă m-a luat prin surprindere avalanșa de proiecte care mă așteptau: expoziția Sacrificiu a lui Mircea Roman, găzduită la Mănăstirea Batalha, în cadrul programului Mari artiști români, în marile catedrale ale Portugaliei, expoziţia România Nobilă şi Regală a fotografului José Luis Jorge, expoziția Manifest a lui Mihai Țopescu sau expoziția Azulejo în viziunea artiștilor români. Asta în condițiile în care, marea expoziție Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic, găzduită de Sala tezaurului Muzeului Național de Arheologie din Lisabona, își închisese porțile nu demult.
De ceva timp, traversăm o etapă portugheză fructuoasă în plan cultural, etapă pe care, la ICR, suntem determinați să o întreținem și să o potențăm, mai ales în acest An Centenar. Cele două țări au avantajul de a avea numeroase afinități în spațiul cultural și istoric și pe acela de a avea echipe extraordinare de promovare a culturii și civilizației românești aici, în Portugalia. Iar prezența aceasta, la Lisabona, vine să întărească sprijinul pentru eforturile lor și confirmă dorința noastră fermă de strângere a relațiilor româno-portugheze.
Pentru reveni la importantul eveniment care a prilejuit vizita lusitană, am fost mândră să deschid expoziția Ascult și privesc, semnată de una dintre personalitățile incontestabile ale artelor vizuale românești, Horea Paștină. Cu această ocazie, m-am bucurat să mă aflu în distinsa companie a unor personalități precum ASR Principele Radu al României, ES Doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză, domnul Valentin Popa, fostul Ministru al Educației Naționale, domnul Sorin Cîmpeanu, Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Paulo Bragança, renumit muzician și cântăreț de fado, criticul de artă Oliv Mircea, ambasadori și membri ai corpului diplomatic, personalități ale diasporei românești, directori ai unor instituții culturale portugheze de prim ordin și ai mediului asociativ.
O prezență specială a fost Joana Vasconcelos, cea mai importantă creatoare în domeniul vizualului din spațiul portughez contemporan, devenită o prietenă a României, după ce a vizitat țara noastră la începutul acestui an, într-un program de mobilitate inițiat de ICR, cu prilejul aniversării a 100 de ani de relații diplomatice între România și Portugalia.