100 de ani de la Marea Unire, dar și 100 de cărți românești traduse în spaniolă, peste 400 de titluri regăsite la stand, 50 de scriitori români prezenți și 17 zile însumând aproape 100 de evenimente, în cadrul celei de-a 77-a ediții a Târgului de carte de la Madrid, Retiro 2018. Acestea sunt doar câteva dintre cifrele relevante pentru participarea țării noastre în calitate de țară invitată de onoare în cadrul acestei semnificative sărbători spaniole a cărții.
Și, într-adevăr, a fost o mare onoare aceea de a fi prezentă și de a-mi lega numele de excepționalele proiectele și programele desfășurate, în mai și iunie 2018, în cadrul Retiro Madrid, în compania ilustră a unor mari scriitori precum Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Ana Blandiana, Gabriela Adameșteanu, Ioana Nicolae, Matei Vișniec sau Svetlana Cârstean, printre alții, dar și a Majestății Sale, Margareta, Custodele Coroanei României. Îmi face o mare plăcere să-mi reamintesc că la inaugurarea imensului și ultra-centralului nostru pavilion au mai luat parte ES Gabriela Dancău, ambasadoarea României în Regatul Spaniei, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, din cadrul Departamentului Cultură, Culte şi Centenar, Manuel Gil, directorul Târgului de Carte de la Madrid, Mirel Taloş, vicepreşedinte ICR și Ioana Anghel, director al ICR Madrid la acea vreme. Marile gesturi de interes, descoperire sau redescoperire a culturii române au venit, însă, din partea ministrului spaniol al culturii, Màxim Huerta Hernandez și din partea primarului orașului Madrid, Manuela Carmena, care au vizitat standurile țării noastre.
Această importantă serie de evenimente a fost un corolar al intensei activități de traduceri pe care ICR-ul, prin intermediul Centrului National al Cărții, a desfășurat-o în Spania, în ultimii ani, dar și a interesului crescând față de patrimoniul nostru scris. Acest semn de interes într-o țară precum Spania, cu o cultură venerabilă, inconturnabilă, ne onorează în cel mai înalt grad. Nu în ultimul rând, cred că apropierea este favorizată și de faptul că aici există una dintre cele mai numeroase și mai bine integrate comunități românești în afara granițelor. Prezența României ca țară invitată de onoare la Retiro a fost, în acest context, o consecință a deschiderii și pașilor din ultimul deceniu, dar și a unor afinități perene, dacă ținem seama de faptul că împărtășim aceleași rădăcini latine. Sper, de altfel, ca aceasta să devină și un impuls pentru viitor.
Mă bucură mult faptul că, în capitala Spaniei, am reușit să celebrăm 100 de ani de la Marea Unire și în compania cărților, principalele unelte care au făurit generații excepționale, precum cea care a transformat visul tuturor românilor în realitate.