Am fost onorată de recunoașterea primită din partea UNESCO și voi continua să susțin proiectele noastre comune

Pentru Institutul Cultural Român, dar și pentru mine, personal, anul 2018 a fost plin de provocări, dar și de satisfacții.  Recunoașterea primită din partea UNESCO, prin conferirea diplomei de excelență pentru contribuția remarcabilă la împlinirea și afirmarea idealurilor și obiectivelor sale, îmi reconfirmă faptul că activitatea depusă în ultimii ani a fost în concordanță cu aspirațiile fundamentale pe care le împărtășesc: susținerea culturii și creativității românești, a patrimoniului său material și imaterial. Un deziderat statornic, dar reliefat, parcă, mai mult decât oricând în 2018, Anul Centenar, dar și Anul European al Patrimoniului Cultural.

Fiecare colaborare dintre Institutul Cultural Român și Comisia Națională a României pentru UNESCO mă duce cu gândul la o sintagmă din istoria științei, devenită celebră grație unui roman din opera marelui Goethe, și anume Afinitățile elective. Și pentru noi, ca și pentru UNESCO, valorile culturale reprezintă un mijloc pentru edificarea unei lumi mai bune dar și, deopotrivă, însăși substanța unei asemenea lumi. O cale, așadar, dar și un scop în sine. Sunt încredințată că această distincție, care mă onorează nespus, este o confirmare a acestei convergențe instituționale.

Colaborarea dintre ICR și UNESCO s-a concretizat, în perioada recentă, în parteneriate pentru realizarea unor evenimente diverse și relevante, printre care aș aminti „Academia Tinerelor Femei“ – eveniment dedicat luptei globale împotriva xenofobiei, extremismului și violenței față de femei –, proiectul „Future Folk” – care a contribuit, prin expoziția artistei Carmen Emanuela Popa, la revitalizarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial al României, punând în valoare prin design contemporan o piesă esenţială a acestuia – costumul tradiţional –, sau  expoziția „Dăruire” a Almei Redlinger, nume de referință în arta contemporană.

Sunt încredințată de faptul că ICR și UNESCO își vor continua colaborarea interinstituțională cu la fel de mult succes și că, pe viitor, vom co-organiza evenimente de același calibru.

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: