
Institutul Cultural Român s-a remarcat la ediția din 2018 a Târgului de Carte Bookfest printr-un stand care a făcut o notă cu totul aparte – atât prin conceptul inedit care a pus în valoare titluri recent publicate, cât și prin opera celebrului artist român Mihai Țopescu, operă de artă contemporană integrată cu naturalețe în peisajul târgului de carte.
La standul ICR de la Bookfest 2018, cititorii au putut găsi lucrări publicate de Editura Institutului Cultural Român, extraordinare apariții dintre care amintesc doar câteva: Gigi Căciuleanu – Omul dans de Ludmila Patlanjoglu, Geta Caragiu. Sculptura de Elena Dumitrescu, Desenul din atelier, volumele I și II, de Iolanda Malamen, Hurezi Monastery / Mânăstirea Hurezi, lucrare realizată de Corina Popa și Ioana Iancovescu, Mănăstirile Olteniei. Artă și spiritualitate, ediția a doua, de Elisabeta Negrău și Vlad Bedros.
Am reușit să surprindem publicul și la această ediție – după un binemeritat loc întâi la Livre Paris – nu numai prin cărțile extraordinare pe care le expune și prin programul dens de dezbateri și lansări, ci și prin piesa de referință a expoziției ,,Manifest”, semnată de artistul plastic Mihai Țopescu, o lucrare cu un mesaj puternic care a generat întreg conceptul standului. Ne-am dorit un stand la granița dintre literatură și artă plastică, o abordare diferită a spațiului expozițional, care să pună într-o lumină cât mai bună autorii celor mai recente titluri apărute la editura ICR.
ES Președintele României Klaus Werner Iohannis, ES Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii (Invitatul de Onoare la Bookfest 2018), ES Tamar Samash, ambasadorul Israelului, ES Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei, ministrul Culturii și Identității Naționale de la acea vreme, George Ivașcu, vicepreședintele Institutului Cultural Român, Mirel Taloș, Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România, și multe alte personalități ale vieții publice și culturale au fost alături de noi la deschiderea celei de-a XIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest.
În elegantul stand al Institutului Cultural Român de la Bookfest a avut loc și lansarea albumului Costumul de teatru. De la schiță la miracol de Doina Levintza, pe care m-am bucurat să-l prezint alături de regizorul Andrei Șerban.
„Mama a fost foarte fericită când am ales drumul creativităţii. Ea îmi spunea: Adună totul în tine, toate bogăţiile trebuie să le ai înlăuntrul tău, pentru că oameni care au avut averi, au rămas săraci şi goi sufleteşte. Emoţia şi magia frumosului m-au ghidat toată viaţa. Lor le-am dedicat clipele şi visurile mele şi nu am considerat niciun moment că fac un sacrificiu. Mi-am contopit viaţa personală cu creaţia ca să trăiesc în calm şi armonie“, scrie Doina Levintza, în introducerea albumului Costumul de teatru. De la schiță la miracol“.
Privind imaginile de pe aceste pagini, din această adevărată operă de artă editorială, mi-am dat seama, încă odată, de existența unui aparent paradox specific scenei și ecranului. Ne așteptăm, din partea actorilor, să intre, cum se spune, în „pielea personajelor“, așa cum interpreților li se cere să respecte partitura semnată de compozitor. Tot astfel, regizorul sau scenograful este liber să adapteze, dar este chemat să nu „trădeze“, în mod fundamental, textul montat. Marii actori, ca și marii regizori, păstrează totuși ceva inconfundabil, o marcă proprie în toate creațiile lor. Scenografia realizată de Doina Levintza, adecvată întru totul fiecărui spectacol din care face parte integrantă, are, în același timp, o asemenea marcă statornică.
La lansarea albumului Doinei Levintza în standul ICR, devenit neîncăpător, au participat ASR Principesa Maria a României, E.S. doamna Taous Djellouli, ambasador al Republicii Algeriene Democratice şi Populare în România, E.S. doamna Rana Mokaddem, ambasador al Republicii Libaneze în România, E.S. doamna Boutheina Labidi, ambasador al Republicii Tunisiene în România, vicepreședinții ICR, Krizbai Béla Dan și Mirel Taloș, Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române, artistul Dan Coma, actorul Radu Gheorghe, Ion Ioniță, redactor-șef al revistei Historia, alături de numeroși alți reprezentanți ai mass-media.