Am rostit acest discurs la Craiova, cu ocazia deschiderii celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare. La festivitate au participat Emil Boroghină, directorul artistic al Festivalului, E.S. domnul Paul Brummel, Ambasadorul Marii Britanii, Nigel Bellingham, directorul British Council la Bucureşti, Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez la Bucureşti, Dawid Cupa, comandantul Contingentului Militar Polonez, Mihail Genoiu, primarul Craiovei, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. În urma deliberării juriului prezidat de reputatul teatrolog George Banu, Premiul Internaţional Shakespeare, oferit de ICR, a revenit în 2018 marelui regizor polonez Krzysztof Warlikowski.
Am vizitat, în anul care s-a împlinit de când conduc Institutul Cultural Român, destul de multe locuri, și în țară și în afara ei, dar este prima oară când ajung, în virtutea acestui mandat, pe altă planetă – Planeta Shakespeare. Mă bucur să o găsesc locuibilă și populată de nu puține figuri cunoscute.
Misiunea cu care mă aflu aici este una dintre cele mai plăcute cu putință, din toate cele pe care le incumbă calitatea de reprezentantă a ICR: aceea de a oferi, în numele Institutului, un premiu pentru o performanță culturală de excepție.
Mi-am adus aminte, pe drumul spre Craiova, de o frază a gânditorului francez Leon Bloy, citat de Constantin Noica în Jurnalul său filozofic: „Nu se știe cine dă și cine primește“. O incertitudine care ar putea fi parafrazată, hamletian: a da sau a primi? Ce este sigur e că, acordând această distincție, ICR se alătură unei liste de instituții prestigioase care au recunoscut și recompensat o creație dramatică definitorie pentru arta teatrală contemporană. Fiecare asemenea premiu nu este însă, până la urmă, decât un ecou al aplauzelor oferite de publicul din sălile de teatru, după reprezentații. În mințile și inimile spectatorilor și în rezonanța lor cu mințile și inimile artiștilor rezidă ce se dă și ce se primește durabil.
Noi, iubitorii de teatru așezați în sală, suntem așadar câștigătorii cerți ai prezenței marelui regizor Krzysztof Warlikowski, împreună cu scenografa Małgorzata Szczęśniak și alături de trupa Teatrului Nou din Varșovia, la ediția din acest an a Festivalului Shakespeare. E și acesta un lucru pe care îl marcăm prin premiul decernat tandemului creator polonez format din Krzysztof Warlikowski și Małgorzata Szczęśniak.
Continuăm, totodată, astfel, parteneriatul intrat în tradiție cu o manifestare de referință, datorită căreia vechiul oraș al Banilor Olteniei devine în fiecare an, la sfârșit de aprilie și început de mai, un reper pe harta teatrului mondial. Festivalul Internațional Shakespeare, fondat de Emil Boroghină sub egida Teatrului Național „Marin Sorescu“, este o inițiativă exemplară care corespunde, prin excelență, valorilor pe care se întemeiază o instituție de felul ICR – menită să stimuleze întâlnirile fertile și cooperarea fără frontiere pe tărâmul culturii.