142 de ani de Brâncuși, sărbătoriți la Institutul Cultural Român

Anul trecut, pe 19 februarie, de ziua lui Brâncuși, Institutul Cultural Român a găzduit un eveniment special intitulat Brâncuși – Duchamp – Marthe, în intimitatea atelierului din Impasse Ronsin, prilej cu care au fost lansate albumele Brancusi et Marthe – ou l’histoire d’amour entre Tantan et Tonton și Correspondance Brancusi – Duchamp. Cărțile au fost prezentate, sub forma unei dezbateri, de editoarea volumelor, Doina Lemny, doctor în istoria artei, cercetător la Muzeul Național de Artă Modernă Centrul Pompidou din Paris și de Cristian-Robert Velescu, istoric de artă.

Mi-am dorit foarte mult ca distinșii oaspeţi, printre care s-a aflat și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și care au făcut ca Sala Mare a ICR să devină neîncăpătoare, să-și aducă aminte cu plăcere de această întâlnire. Cele două volume prezentate o merită, sunt convinsă, pe deplin. Importante din punct de vedere al istoriei și înțelegerii artei, ele au și marea calitate de a ni-i înfățișa pe creatori ca oameni vii, în carne și oase. Am fost bucuroasă, de asemenea, să pot înmâna distincţii de onoare invitaţilor Doina Lemny și Cristian Velescu.

Dialogul dintre cei doi invitaţi a fost prefațat de proiecţia unui film despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi, care a oferit publicului amănunte neștiute despre iubirea dintre marele sculptor român și dansatoarea elvețiană Marthe Lebherz, dar și despre prietenia acestuia cu Marcel Duchamp. Doamna Doina Lemny a făcut apoi câteva dezvăluiri „de culise” despre realizarea celor două lucrări, explicând cât de dificil a fost să îi identifice pe moștenitorii Marthei pentru a obține drepturile de publicare, dar și, mai ales, cât de dificil a fost să îi convingă pe moștenitorii lui Marcel Duchamp să fie de acord cu publicarea albumului. În toate aceste demersuri, Doina Lemny a fost sprijinită de compatriotul nostru Ionuţ Steianu, jurnalist la M6. A fost, așadar, vorba despre un demers dus la bun sfârșit cu entuziasm și tenacitate deopotrivă. O muncă pe cât de inspirată, pe atât de asiduă, care a fost și va fi promovată de ICR prin proiecte şi programe culturale de cel mai înalt nivel.

Seara s-a încheiat cu un concert de muzică veche românească, intitulat „Isvor. Constantin Brâncuși”, în interpretarea ansamblului Imago Mundi. 

Acest eveniment extraordinar s-a desfășurat în prezența unor oaspeți de seamă, printre care îi amintesc pe Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ioan Ștefan Groza, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, Cătălin Bălescu, rectorul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti (UNARTE), Unda Popp, directorul departamentului Modă din cadrul UNARTE, Eugen Gustea, prorector UNARTE, Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) și Gheorghe Dican, vicepreşedintele UAPR,  Victor Micula, diplomat, Andrei Țărnea, comisarul Sezonului Cultural România-Franţa, Ion M. Ioniță, redactor-șef al revistei Historia.

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: