Activitatea de tip academic a ICR, îmbogățită prin parteneriatul cu Colegiul Europei din Bruges

În luna iulie a anului trecut, am avut plăcerea de a semna, alături de rectorul Jörg Monar, Memorandumul de Înțelegere între Institutul Cultural Român și Colegiul Europei din Bruges. Astfel, prin intermediul acestui parteneriat, vom conlucra îndeaproape cu instituția de învățământ în care s-au format mulți dintre oficialii Uniunii Europene.

Această colaborare instituțională presupune schimburi de specialiști, promovarea reciprocă a acțiunilor celor două instituții, organizarea de conferințe academice, dar și promovarea activităților de formare lingvistică (cursuri de limba română) și de diplomație culturală ale ICR Bruxelles în rândul studenților colegiului. Colegiul din Bruges este cea mai importantă instituție de învățământ superior de studii europene din Belgia și locul în care s-au format mulți dintre oficialii UE de azi, prim-miniștri, miniștri sau ambasadori. Fiecare an universitar este deschis de președinți sau prim-miniștri europeni și fiecare promoție poartă numele unei personalități. Promoția anului trecut a purtat numele politicienei franceze Simone Veil, prima femeie care a ocupat funcția de președinte al Parlamentului European.

Acest Memorandum este rezultatul firesc al dialogului susținut pe care l-am avut cu conducerea Colegiului în perioada recentă. Este o continuare a demersurilor conducerii Institutului Cultural Român de colaborare cu mediul științific și academic, atât din țară cât și de peste hotare. Este important de precizat că nu este doar un Memorandum între Colegiul Europei de la Bruges și ICR, ci unul care deschide posibilitatea colaborării mediului universitar românesc cu prestigioasa instituție de învățământ la nivel european, întrucât ICR va lucra cu marile universități românești pentru organizarea unor evenimente de tipul celor prevăzute în acordul de colaborare. Promovarea pe care o poate oferi Colegiul Europei din Bruges marilor programe în care a fost și este implicat Institutul Cultural Român – Centenar, Președinția Consiliului Uniunii Europene, Sezonul România-Franța, participarea României la Festivalul Europalia, este, de asemenea, una importantă.

La ceremonia de semnare a Memorandumului au mai participat doamna Angela O’Neill, director de comunicare și limbi străine, director al departamentului de publicații în cadrul Colegiului Europei de la Bruges, doamna Cristina Macovei, coordonator de proiecte în cadrul Biroului de Dezvoltare al Colegiului și doamna Carmen Ducaru, directorul ICR Bruxelles.

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: