De la materie la simbol: „Sculptura în sticlă” a lui Ioan Nemțoi, vernisată la ICR Paris

În luna august a anului trecut, am avut plăcerea de fi prezentă, la Paris, la vernisajul expoziției  „Sculptură în sticlă” a lui Ioan Nemţoi, artist român de renume mondial. Cu acest prilej, am asistat,  atentă și fascinată, la un impresionant artist talk despre transformarea unui meşteşug în creaţie artistică, ştergerea graniţelor dintre arta decorativă şi sculptura monumentală. Am aflat cum se ajunge, treptat, de la prelucrarea sticlei la creație, cum are loc transformarea sa dintr-un „animal viu, materie care-ţi scapă printre degete, în operă de artă, în abstract, în simbol”, așa cum plastic a descris acest proces artistul. Ioan Nemţoi nu a făcut economie de cuvinte, depănând cu generozitate poveşti şi întâmplări care au punctat parcursul sau personal şi profesional.

Pentru mine, promovarea artei plastice românești a fost mereu o prioritate, așa cum este și pentru ICR, în mandatul care mi-a fost încredințat. Exemplară din perspectiva acestui deziderat, expoziția deschisă în spaţiul deosebit al Galeriei Macadam, din incinta ICR Paris, a fost, deopotrivă, o încântare estetică și un moment de bucurie prilejuit de reușita unui creator român.

De la Botoşani la Bucureşti, de la Paris la Londra, de la Vatican la Viena, operele lui Ioan Nemțoi înfrumuseţează şi generează, așa cum o spune artistul însuși, „linişte şi calm, visare şi evadare din cotidian într-o lume a luminii, a artei artizanale şi a sticlei prelucrate atât la cald cât şi la rece”. Expus în muzee ca Waterland Neeltje Jans (Olanda), Museum Kunst Palast (Germania), alte muzee din SUA, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Germania, Olanda, Danemarca, Belgia şi Norvegia, Nemţoi modelează sticla şi îi conferă universalitate.

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑