La sfârșitul lunii august 2018 am avut privilegiul de a mă adresa diplomaților prezenți la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, în cadrul sesiunii plenare în care a luat cuvântul și președintele Academiei Române, dl. Acad. Prof. Dr. Ioan Aurel Pop, și în care au fost dezbătute subiecte de interes major privind politica externă a României. Cu această ocazie, am reiterat convingerea că valorile culturale reprezintă un instrument strategic şi un element constitutiv pentru diplomaţia românească.
Pentru Institutul Cultural Român, cultura este genul proxim, iar diplomaţia – diferenţa specifică faţă de alte instituţii şi actori de pe piaţa culturală. Pentru Ministerul Afacerilor Externe, diplomaţia este mediul definitoriu. Un mediu în care valorile culturale pot reprezenta un instrument strategic, dar și unul pentru care cultura este, în egală măsură, un element constitutiv.
M-am folosit de acest prilej pentru a le prezenta ambasadorilor şi şefilor de misiuni din străinătate proiectele pe care institutul le-a derulat în reprezentanţele sale din afara ţării şi am oferit amănunte despre programele complexe în care ICR este angrenat în calitate de partener sau coordonator alături de Ministerul Afacerilor Externe: Sezonul cultural România-Franţa şi Europalia.
Am subliniat că, în viziunea mea, fiecare dintre participanții la reuniune, fiecare dintre noi, fiecare dintre oamenii de cultură ai României sunt chipuri ale țării noastre, chipuri ce pot deveni mai puternice, mai cuceritoare, mai influente. De asemenea, am apreciat că influența culturală depinde de abordarea echilibrată cu care gestionăm pe de-o parte tezaurul moștenit de la generațiile trecute, iar pe de altă parte resursele de creativitate contemporană.
Și nu am putut să îmi închei intervenția fără a aminti personalitatea Reginei Maria, care, dincolo de curajul şi de hotărârea arătate în timpul Primului Război Mondial și, mai ales, în timpul negocierilor de pace de la Paris pentru recunoaşterea României Mari, a arătat limpede că – mai presus de hazardul cifrelor sau de forța brută – un singur om, un om cultivat şi fermecător, poate schimba cursul istoriei.
Sesiunile Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române au fost deschise de ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor Meleșcanu, în prezenţa președintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a vicepreședintelui Camerei Deputaților, domnul Florin Iordache, și a președintelui Academiei Române, domnul academician Ioan-Aurel Pop.
Ediţia din 2018 a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române a stat sub semnul celebrării Centenarului Marii Uniri, având tema „Diplomația – un pilon al României Centenare”.