Mii de vizitatori au apreciat participarea României la „Révélations” Paris

Țara noastră a participat, în premieră, la Bienala meseriilor artistice și industriilor creative „Révélations”, care s-a desfășurat la Grand Palais Paris, în perioada 23-26 mai 2019. 

În cadrul expoziției „Banquet”, coloana vertebrală a Bienalei, au fost prezentate lucrările a cinci creatori români: Radu Abraham, Adina Marin, Ruxandra Sacaliș, Veronica Olariu și Olah Gyarfas. Creațiile lorau fost văzute de mii de vizitatori și s-au bucurat de succes atât din partea publicului, cât și din partea specialiștilor. Designerii prezenţi la Grand Palais au fost însoţiţi de comisarii expoziţiei, Andrei Borţun şi Ami Barak, alături de curatorul Atilla Kim.

Am fost fericită și onorată să reafirm, în cadrul unui eveniment de o asemenea anvergură, susținerea pe care ICR o acordă industriilor creative. Celebrăm creativitatea umană, cea care se află la baza economiei creative – o economie foarte importantă pentru România. Astfel, cred că dacă dorim să continuăm să producem noi obiecte, servicii și să oferim soluții, trebuie să știm să ne dezvoltăm imaginația, să avem o gândire iconoclastă și să arătăm că avem curajul de a explora universuri care se află dincolo de ceea ce s-a făcut deja.

Bienala „Révélations” 2019 s-a deschis pentru profesionişti şi presă miercuri seară, 22 mai, la Grand Palais în prezenţa ASR Marele Duce Henri de Luxemburg și a ASR Marea Ducesă Maria Teresa de Luxemburg, a ES Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa, alături de miniştri, ambasadori, designeri, comisari și jurnaliști.

Bienala „Révélations” a găzduit simpozionul „Crafting Europe: pentru o strategie europeană a meseriilor artistice” – eveniment major care a reunit reprezentanți din mai multe țări. Participanții au prezentat propria viziune asupra meseriilor creative, văzute ca un pariu pentru viitorul economiei unei ţări. Simpozionul s-a încheiat cu lansarea manifestului „Crafting Europe: pentru o strategie europeană a meseriilor artistice”, propus de Ateliers d’Art de France, organizatorul „Révélations” şi World Craft Council Europe. S-a făcut apel către toate instituţiile europene şi decidenţii naţionali ca aceştia să susţină acest sector printr-o politică publică europeană, puternică şi angajată.

Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Paris, în parteneriat cu The Institute, organizatorul Romanian Design Week la București, a fost onorat să organizeze prezența României la Révélations şi a celor cinci artiști reprezentativi pentru noua generație de designeri și creatori români, care au expus opere variate, în același timp moderne, dar și profund inspirate de artizanatul tradițional românesc – o fereastră deschisă spre meseriile artistice contemporane din România în contextul acestui ansamblu internațional de înalt nivel.

Photo credit: Alexandre Varlamov

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: