

Institutul Cultural Român a fost co-organizator la cea de a cincea ediție a Festivalului DIPLOMA, un proiect inițiat de The Institute. Festivalul, care a înregistrat peste 13.000 de participanți, a avut loc în la Casa Dacia, The Institute PopUpSpace – Bulevardul Dacia nr. 12, în Cartierul Creativ.
Evenimentul a prezentat publicului larg creațiile artiștilor din promoția 2018 și a inclus o expoziție centrală dedicată Arhitecturii, Artelor vizuale și Designului și evenimente conexe, precum conferințele DIPLOMA Talks: Antreprenoriat creativ și Artele vizuale, audiția de teatru, muzicalul Lumile lui Pan, la care s-a adăugat o serie de petreceri organizate în grădina Casei Dacia.
Expoziția a reunit 126 de lucrări ale tinerilor artiști absolvenți ai facultăților creativ-vocaționale din toată țara. Acestea au fost selectate de un board creativ, care a inclus în acest an peste 40 de seniori din domenii variate: arhitecți, designeri, galeriști, manageri culturali, urbaniști, fotografi, stiliști, redactori, antreprenori, graficieni, profesioniști activi și dedicați domeniului în care activează.
Absolvenții Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică București i-au invitat atât pe iubitorii de teatru, cât și pe iubitorii de muzică la unteatru, unde au pus în scenă, în premieră, muzicalul Lumile lui Pan (regie și text Carmen Dominte).
DIPLOMA Talks, un nou format al festivalului, a adus în fața participanților poveștile de succes ale antreprenorilor şi creativilor cu experiență. Printre vorbitori s-au numărat Andreea Bădală – fondator și designer Murmur, Dragoș Motica – Creative Director și designer UBIKUBI, Nicoleta Radu – tipograf, fondator Fabrik și Mirela Bucovicean – fondator Molecule F. Conferinţa dedicată artelor vizuale i-a avut ca invitați pe Suzana Vasilescu – istoric de artă și manager cultural, Ioana Ciocan – director Art Safari, Andrei Breahnă – manager Eastwards Prospectus, Eugen Rădescu – managing director Bucharest Bienale și Matei Câlția – manager Galeria Posibilă.
Consider că este de datoria autorităților publice din domeniu să se implice și să susțină demersuri care au ca obiectiv lărgirea orizonturilor profesionale ale tinerilor artiști. Tocmai de aceea este o bucurie pentru mine faptul că Institutul Cultural Român a avut statutul de co-producător al festivalului DIPLOMA. O inițiativă lăudabilă, care oferă artiștilor la început de drum, proaspăt absolvenți, oportunitatea de a-și expune creațiile în fața publicului larg și de a interacționa cu profesioniștii experimentați din industriile creative. Am avut plăcerea de a vizita expoziția și am descoperit artiști maturi, în ciuda vârstei fragede, creatori dedicați și talentați despre care vom mai auzi cu siguranță în spațiul cultural românesc. M-am simțit minunat la Casa Dacia, transformată cu această ocazie într-un muzeu temporar dedicat artei, arhitecturii și designului tânăr.