Muzică și diplomație: alăturarea perfectă

Că muzica nu are nevoie de traducere este, probabil, deja un loc comun. În accepțiunea sa uzuală, „loc comun“ pare ceva  mai degrabă de evitat. Dar sintagma poate sugera și o noțiune conotată pozitiv: aceea de comunitate. Astfel, am fost dintotdeauna încredințată că muzica este (și) diplomație, că  are o calitate rară și prețioasă, aceea de a uni – mai mult decât atât, de a contracara dezbinarea. Un spectacol inedit, organizat de Institutul Cultural Român pe scena Ateneului, cu participarea marelui pianist italian de jazz Stefano Bollani, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, a dovedit din nou, în mod strălucit, că muzica poate fi unul dintre cei mai redutabili ambasadori ai culturii române.

Pus, desigur, sub egida Anului Centenar, dar inclus și în programul oficial al manifestărilor din acest an ale Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, concertul a fost cu adevărat excepțional. Bollani ne-a încântat, ca un adevărat vrăjitor al pianului, cu improvizaţii pe teme populare, compoziţii proprii şi muzică clasică. Inspirat din folclorul românesc, muzicianul a conferit conotații acustice surprinzătoare unor cântece precum „Bun îi vinul ghiurghiuliu“, „Valurile Dunării“ sau „Hora Staccato“. M-a bucurat nespus promisiunea lui de a cânta pe toate meridianele lumii aceste improvizațiile inspirate de temele muzicale românești. Bineînțeles, propria sa compoziție, „Concerto Azzurro“ pentru pian şi orchestră, cântat în premieră în România, m-a impresionat la fel de mult, iar “Rhapsody in Blue“ de George Gershwin a încheiat una dintre acele seri care ai dori să nu se mai sfârșească.

A fost o mare satisfacție să aplaudăm, pe legendara scenă a Ateneului, un compozitor și un pianist italian, alături de o orchestră românească extraordinară, condusă de un dirijor de valoarea maestrului Iosif Ion Prunner. A fost o seară magnifică, am asistat la un dialog muzical de excepție, și am reușit ca, prin muzică și diplomație culturală, să depășim și desființăm granițe.

Am fost impresionată, de asemenea, să descopăr cât de multe personalități ale culturii și diplomației noastre au dat curs invitației noastre. Printre cei prezenți la Ateneu s-au numărat academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, academicianul Eugen Simion, Irina Sanda Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Sandra Pralong, consilier de stat, Administrația Prezidențială, soprana Felicia Filip, Marin Cazacu, directorul artistic al Orchestrei Naționale de Tineret, Andrei Țărnea, Comisar General în România al Sezonului România-Franța, E. S. Ramiro Fernández Bachiller, ambasadorul Spaniei, E. S. Derek Feely, ambasadorul Irlandei, E. S. Ioana Bivolaru, ambasadorul României în Portugalia, E.S. Adrian Cioroianu, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO și Corina Crețu, Comisar European pentru Politici Regionale.

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: