Concertul extraordinar susținut de Orchestra de Tineret a Uniunii Europene la Ateneu a ridicat sala în picioare

Sala Ateneului Român a devenit neîncăpătoare, într-o seară de duminică, la concertul susținut de The European Union Youth Orchestra (EUYO)/Orchestra de Tineret a Uniunii Europene și organizat de Institutul Cultural Român. Concertul a avut loc în cadrul turneului aniversar „Capital Sounds” care are loc în cele 28 state membre UE, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea orchestrei. Talentul, infuzia de tinerețe și bucuria de a cânta a tinerilor muzicieni au ridicat sala în picioare și au fost ovaționate îndelung.

Profesiunea de credință EUYO și spiritul diplomației culturale converg în puncte esențiale. Este, așadar, cât se poate de firesc, dată fiind misiunea sa, ca ICR să sprijine participarea tinerilor muzicieni români la EUYO, așa cum o face în fiecare an, începând din 2010. Orchestră mereu tânără, EUYO este deja, în același timp, o instituție de tradiție, cu un palmares impresionant. Printr-o consonanță îmbucurătoare, turneul din care face parte concertul de la București a marcat cei 40 de ani de existență ai EUYO în anul în care România însăși a sărbătorit 100 de ani de la întregire.

Programul concertului, care i-a avut drept cap de afiș pe legendarul dirijor Vasily  Petrenko și pe pianista Alexandra Dăriescu, una dintre stelele în ascensiune ale lumii muzicale internaționale, a cuprins Concertul nr. 2, pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov și Suita simfonică „Şeherazada“ de Nikolai Rimsky-Korsakov, după ce, în deschidere AdMusicam Ensemble a interpretat, în primă audiție, lucrarea „Rustic Quartet“ semnată de Victor Savca.

La invitația Institutului Cultural Român, evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroase personalități din lumea culturală, politică și diplomatică.

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: