Decernarea Premiilor Gopo, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, în data de 27 martie 2018

Un public de peste 1000 de persoane a participat, în 27 martie 2018, în Sala Mare a Teatrului Național „I.L. Caragiale”, la festivitatea de premiere din cadrul celei de-a 12-a ediții a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România. Am răspuns cu mare plăcere invitației de a anunța trofeul pentru Cel mai bun Film European, care la actuala ediție i-a fost acordat peliculei „Despre trup și suflet” / “On Body and Soul”, în regia lui Ildikó Enyedi.

Ne ferim, de regulă, să stabilim ierarhii între arte, și pe bună dreptate. Unele medii se bucură de audiențe mai mari, altele se adresează, cum se spune, unui public „de nișă“, dar, ieșite din mâinile și mintea unor artiști, toate sunt, la singular, artă. Totuși, trebuie să admitem că filmul funcționează adesea, în epoca noastră, ca un fel de navă-amiral a unei culturi. El este o astfel de navă-amiral, de mai bine de o decadă, pentru cultura română, prin succesele repurtate de cineaștii români la mari festivaluri internaționale.

            Un rol similar îl are, cred, la o scară mai mare, cinematografia europeană pentru identitatea culturală a continentului. Școli, curente și viziuni cât se poate de distincte respiră un aer de familie, ilustrând acea unitate în diversitate pe care Europa o întruchipează. O unitate cinematografică în diversitate pe care o vom celebra încă odată, curând, la început de mai, printr-o nouă ediție a Festivalul Filmului European, unul dintre proiectele-fanion ale Institutului Cultural Român. Așa cum ne-am bucurat să putem anunța recent, ediția din acest an a Festivalul Filmului European se va desfășura sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.   

            Rod al unei viziuni artistice individuale, fiecare film este în același timp rodul muncii unor echipe și angrenează resurse care transcend, tot mai des, frontierele naționale. Cred că arta cinematografică vădește, și prin această dimensiune, beneficiile integrării, precum și virtuțile diplomatice ale fenomenului cultural. Cu aceste gânduri, sunt deosebit de onorată să anunț câștigătorul Premiului Gopo pentru Cel mai bun Film European în 2018: „Despre trup și suflet” / “On Body and Soul”, regia – Ildikó Enyedi.

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: