

Luna ianuarie a unui an de adevărat maraton cultural dedicat Centenarului Marii Uniri a fost marcată, pentru Institutul Cultural Român, dar și pentru mine personal, de vizita în România a creatoarei Joana Vasconcelos, vestită artistă plastică portugheză, ale cărei opere sunt prezente constant în marile muzee ale lumii.
Om extraordinar, Joana Vasconcelos este și un reprezentat de seamă al industriilor creative. Un model pentru artiștii în devenire, a căpătat, ea însăși, anvergura unei întregi industrii. În acele zile, artista a devenit și un real ambasador al Portugaliei, în contextul sărbătoririi celor o sută de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Portugalia și România. Creatoarea lusitană a fost invitată și primită călduros de domnul ministru Teodor Meleșcanu, căruia aș vrea să îi mulțumesc și pe această cale. De asemenea, aș dori să adresez mulțumiri echipei ICR Lisabona și Ambasadorului României în Portugalia, Excelența Sa doamna Ioana Bivolaru, care și-au unit eforturile și ne-au fost parteneri cu o contribuție esențială la succesul acestei vizite.
Prin cultură putem ajunge în foarte multe locuri în care altfel, prin procedurile diplomatice obișnuite, nu am putea avea acces. Promovarea, încurajarea și crearea unor legături între spații culturale, între artiști și între instituții, pe criterii de similaritate, reprezintă premisele programului de mobilitate culturală asumat de Institutul Cultural Român, prin intermediul căruia a avut loc și vizita Joanei Vasconcelos în România.
Cu această ocazie, în Sala Mare a ICR, am organizat expoziția „De la textil la tactil – o lume a visului”, semnată de artiștii Ana Bănică, Dorina Horătău și Ioana Stanca și curatoriată de Ioana Ciocan, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici. La eveniment au participat numeroase personalități din lumea culturală, artiști, curatori, profesori, cercetători, oficialități, printre care Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Cătălin Bălescu, de la Universitatea Națională de Arte, Andreea Flondor, de la Universitatea de Arte din Timișoara, profesorul Dragoș Gheorghiu, viceprimar al Capitalei, actrița Daniela Nane.
Am fost onorată de cuvintele Joanei Vasconcelos care declara: „Sunt în România pentru că e important să cunoști alte culturi, e important să cunoști oameni, să întâlnești artiști de pe alte meridiane. Și eu învăț de la voi, de la cultura voastră, de la arta voastră. La rândul meu, vreau să vă fac cunoscute arta și meșteșugul meu. Doresc să revin în România, ca să vă arăt ceea ce am făcut eu, ca artist, în ultimii 25 de ani. Încerc să aduc amprenta voastră artistică în lumea mea și să vă prezint, la rândul meu, arta mea. E important să dezvoltăm legături unii cu alții. Prin deschiderea acestor porți de cultură, prin deschiderea noastră unii către alții devenim, spiritual, mai bogați. Arta e o călătorie prin care ne îmbogățim spiritual unii pe alții.” De asemenea, m-am bucurat să îi pot oferi doamnei Vasconcelos, din partea Institutului Cultural Român, diploma de Prieten al Culturii Române.
Pe lângă prezentarea tradițiilor românești din București și din țară, programul vizitei Joanei Vasconcelos în România a inclus întâlniri cu o serie de oficiali români, cu directori și curatori din cadrul unor muzee, cu artiști din sfera industriilor creative, cu profesori și studenți de la universități de arte din București și din țară. Joana Vasconcelos a vizitat, în acele zile, Galeria Europeană și Galeria de Artă Veche Românească de la Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Satului, Palatul Parlamentului. Joana Vasconcelos a vizitat, de asemenea, expoziția „Tradiții și meșteșug în design-ul românesc contemporan”, organizată de ICR și de The Institute, galeria industriilor creative românești, unde a putut aprecia exponate semnate de Kraftmade, Deltacraft, Patzaikin, Meșteshukar ButiQ, Ubikubi, Mădălina Andronic și Mihai Stamati.