Am fost surprinsă și emoționată să devin primul ambasador onorific al orașului Ashford, distincție oferită de autoritățile locale în cadrul evenimentului de dezvelire a statuii Reginei Maria

Există, și în diplomația culturală, ca în orice domeniu, acțiuni relativ mai simple, de zi cu zi, dar și proiecte care presupun demersuri elaborate. Din această din urmă categorie a făcut parte procesul prin care Institutul Cultural Român a reușit, în chiar Anul Centenarului, să dezvelească la Ashford, în Kent, la doar câțiva kilometri de conacul natal de la Eastwell Manor, cea dintâi statuie a Reginei Maria din afara granițelor României. Cu atât mai mare a fost, însă, satisfacția pe care am simțit-o pe 12 decembrie 2018 când bucata de bronz măiestrit făurită de tânărul sculptor Valentin Duicu ni s-a dezvăluit, semeață, în veșmintele încoronării de la Alba-Iulia.

A fost un efort de promovare concretă, cât se poate de palpabilă, a culturii și istoriei comune româno-britanice. Un gest, în același timp, extrem de important pentru menținerea și dezvoltarea de punți reale între țara noastră și Regatul Unit. Evident, ne-am bucurat de o colaborare îndeaproape și de un sprijin constant din partea autorităților locale din Ashford, indispensabile pentru materializarea acestei inițiative.

Reprezentanții consiliului local au vizitat România în vara anului 2018 și au făcut parte, cum este și firesc, din juriul care a ales lucrarea amplasată ulterior în Ashford. Cu această ocazie am avut, bineînțeles, plăcerea de a-i întâlni. În discuțiile avute, am fost surprinsă când doamna Tracey Kerly, Directorul Executiv al Consiliul Local Ashford, mi-a mărturisit că autoritățile sunt cu atât mai impresionate de inițiativa noastră, cu cât liderii orașului nu știau că această formidabilă prințesă britanică născută chiar la ei acasă a devenit, mai târziu, Regina Maria a României.

Cu mici și mari emoții, într-o adevărată cursă contracronometru, proiectul a înaintat și statuia a fost realizată, transportată în Marea Britanie și instalată în Elwick Place, noul centru civic al orașului, ridicat la inițiativa liderului Consiliului Local, Gerry Clarkson.

Ceremonia de dezvelire a statuii a fost urmată de o recepție oferită de partenerii britanici. În cadrul acestui eveniment, mă pregătisem să ofer, din partea Institutului Cultural Român, diplome de excelență, atât liderilor Consiliului Local Ashford, cât și sculptorului Valentin Duicu. În mod neașteptat, însă, eu am fost cea cea chemată, mai întâi, să pășesc în față pentru, aflam atunci, a deveni primul ambasador onorific al orașului. Odată cu această calitate, aveam să primesc și o medalie de argint frumos lucrată, care poartă pe verso chiar efigia statuii Reginei Maria. A fost, așa cum a explicat Gerry Clarkson, un gest de recunoștință față de efortul nostru, dar și față de readucerea în memoria orașului a uneia dintre excepționalele sale personalități din trecut. Mai mult decât atât, liderul consiliului local a subliniat că, pentru toate distincțiile viitoare, verso-ul medaliei va rămâne același, purtând imaginea Reginei României Mari.

A fost un moment emoționant și o mare surpriză, pe care am primit-o cu bucurie și gratitudine, dedicând-o echipei mele, celor care, până la urmă, au făcut ca peste ani, statuia Reginei Maria să domine orizontul orașului, din imediata apropiere a Parcului Victoria, numit după ilustra bunică a suveranei.

             

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: