

Institutul Cultural Român a fost permanent alături de filmul românesc, de literatură, de creația populară, de designerii români și cred că una dintre cheile pentru reușita proiectelor din industriile creative este tocmai deschiderea lor spre orizonturi culturale cât mai largi – spre diverse piețe culturale. Această deschidere a noastră nu a rămas fără ecou, a fost observată și, ca o recunoaștere a acestor merite, la întâlnirea bianuală a Consiliului Internațional al Creative Industries Federation din Marea Britanie, în octombrie 2017, a fost validată afilierea ICR la această importantă asociație și acceptarea mea ca membru în Consiliul Internațional.
Nu vom înceta să potențăm creativitatea românească, iar protocolul de colaborare semnat cu prestigioasa Universitate La Sapienza din Roma, cu ocazia Conferinței internaționale Creative Industries in a New Europe – opportunities and challenges, vine în sprijinul acesteia. Protocolul este un acord cadru de colaborare care, pornind de la această primă conferință, deschide calea către viitoare evenimente similare ce vor aduce laolaltă mediul academic, diplomația culturală și mediul asociativ din zona industriilor creative, la nivel internațional.
Îmi aduc aminte cu plăcere că, la deschiderea oficială a conferinței, aula Universității Sapienza a devenit neîncăpătoare și încă mă gândesc la alocuțiunea rectorului Eugenio Gaudio care s-a referit la industriile creative ca fiind un motor al creșterii și cooperării culturale în lume, dar și la speech-ul profesorului Antonello Folco Biagini, președintele Fundației „Sapienza Roma”, care a vorbit despre felul armonios în care tradiția multiseculară a universității se îmbină cu noile direcții și discipline de studiu, printre care cele din aria industriilor creative, ce suscită un interes academic deosebit în ultimii ani. De asemenea, a menționat publicului și specialiștilor modul special în care s-a dezvoltat colaborarea cu Institutul Cultural Român, având în vedere faptul că, din 2015, sunt membru în consiliul științific al Fundației.
Este credința mea că, atunci când afirmăm rolul industriilor creative, celebrăm în mod inevitabil imaginația artistică, care stă la baza economiei creative. Dacă dorim să încurajam inovația, trebuie să dezvoltăm noi soluții, să ne exersăm gândirea neconvențională și să ne demonstrăm curajul de a străbate cărări nebătute până acum, în generarea de noi produse și servicii în zona industriilor creative. Altfel spus, celebrând creativitatea, îi onorăm pe toți actorii care, în ciuda diferitelor provocări, duc cu tenacitate mai departe economia creativă, de la artiștii independenți la companiile comerciale, de la ONG-uri la instituțiile publice.
Sprijinirea tuturor activităților care, astăzi, sunt subscrise încăpătoarei umbrele pe care o numim generic „industriile creative” este și va fi prioritatea numărul unu a Institutului Cultural Român, care promovează asiduu, peste tot în lume, cele mai importante produse culturale ale țării noastre.