Luna mai a anului 2018, a stat sub semnul unei inițiative originale a ICR Londra: „Grădina Marii Uniri”

Se poate sărbători Centenarul Marii Uniri prin intermediul unei grădini? Proiectul inițiat și derulat la Institutul Cultural Român din Londra a dovedit, pentru oricine s-ar fi îndoit, că naturii și culturii le stă bine împreună.

Susținusem și urmărisem îndeaproape etapele proiectului și m-am bucurat ca, odată ajunsă în Belgrave Square, să fiu întâmpinată de o Românie botanică în miniatură, de o grădină care celebra, cu autenticitate, biodiversitatea țării noastre.

Alături, în somptuosul sediul al ICR din Londra, o expoziție fascinantă de artă botanică transformase sala de expoziții Brâncuși într-o altă grădină, de această dată virtuală. Între tablouri, în mijloc, trona superbul album bibliofil Transylvania Florilegium, care aștepta să fie descoperit.

Și cum în acea zi de 24 mai bucata de Românie din inima Londrei stătea sub semnul naturii și al florilor, oaspetele nostru de onoare nu putea fi decât cel mai ilustru pasionat de flora țării noastre, moștenitorul Coroanei britanice, A.S.R. Prințul de Wales.

Astfel, am avut prilejul să discut cu A.S.R. Prințul Charles despre sensul cultural larg al prezervării patrimoniului natural și despre posibilitatea unei viitoare colaborări între Institutul Cultural Român și Fundația „Prințul de Wales” din România. A fost, pentru mine, o onoare să fiu, în acele clipe, mesagerul tradiției culturale românești și să subliniez că, de-a lungul istoriei noastre, formele naturale au îmbrăcat și o dimensiune culturală, fiind, mereu, o sursă principală de inspirație în cultura noastră tradițională.

Cunoscând pasiunea A.S.R. Prințului Charles pentru abordările științifice ale biodiversității românești, am subliniat faptul că pentru români lumea vegetală nu înseamnă doar ecologie, ci și identitate, constituind, astfel, o dimensiune esențială a artei românești.

A fost, pentru mine, una dintre cele mai memorabile experiențe de celebrare a Anului Centenar, dovada faptului că avem frumoasa misiune să promovăm, în România, dar și în afara granițelor ei, cultura în sensul cel mai cuprinzător cu putință.

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: