

Sfârșitul Anului Centenar a fost marcat, pentru Institutul Cultural Român, de numeroase evenimente importante, evenimente prin care cultura română a fost promovată la superlativ. Au fost inițiate proiecte memorabile și a fost derulată o adevărată campanie de diplomație culturală, ale cărei roade nu s-au lăsat așteptate. Un tur de forță instituțională, așadar, și o perioadă pe cât de solicitantă, pe atât de promițătoare.
Unul dintre programele memorabile care au debutat în această perioadă a fost Sezonul România-Franța. După ce, la începutul lui octombrie, am participat la parafarea protocolului dintre cele două state, în urma finalizării lucrărilor celui de-al cincilea și ultimului Comitet Mixt de Organizare a Sezonului, m-am bucurat să primesc vizita jurnaliștilor francezi de la Le Monde, Beaux Arts Magazine, Connaissance des Arts, La Croix, A Nous Paris și Historia, veniți în România pentru documentarea și pregătirea seriei de programe. A fost, pentru mine, o onoare să întâmpin reprezentanți ai unor publicații atât de valoroase pentru presa franceză și internațională. Și cred că aceștia au descoperit în România nu doar un partener al unui demers bilateral, ci și o societate prietenă care va reuși, prin intermediul Sezonului România-Franța, să își dezvăluie potențialul creativ și să-și prezinte artiștii contemporani remarcabili.
După spectaculoasa deschidere, pe 27 noiembrie, a Sezonului România-Franța, inaugurat în prezența președinților Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, a numeroși ambasadori români veniți din țările vecine Franței și a multor ambasadori străini în Franța, prin intermediul Institutului Cultural Român a început derularea unora dintre proiectele incluse în acest ambițios program. Dintre acestea, aș dori să amintesc două inițiative deosebite: Panorama filmului românesc, cuprinzând 12 proiecții ale celor mai importante producții ale ultimului an, dintre care 10 premiere sau avanpremiere franceze, și Literatură română, lecturi pariziene, program de descoperire a literaturii române contemporane de către un public mai larg. Pentru Institutul Cultural Român, participarea la acest program major este o experiență din care iese cu certitudine îmbogățit – după cum sperăm că și Sezonul a avut de câștigat din contribuția pe care am fost în măsură s-o aducem și pe care o vom aduce în continuare. Mă bucur că suntem, prin reprezentanța noastră din Paris, un principal reper și contact cultural al României în Franța, co-organizator în acest proiect cu peste 200 de activități, în toată Franța, și aș dori să le mulțumesc celor doi comisari generali, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier, pentru o colaborare fructuoasă.